ABIFF

Ateliere pentru liceeni

Pentru a putea să îndrăgești sau să ajungi iubești orice formă de artă, ai nevoie înainte de toate de acces la ea. 

Noi considerăm că filmul de animație este puțin arătat la adevărata sa valoare și mai ales la adevăratul său potențial educațional. Credem că mai degrabă lăsăm talentele să se autodescopere și atât, acelea care o vor face, ratând astfel să identificăm talente pe care poate nu le vom mai recupera niciodată. Talentul trebuie descoperit și stimulat de către cei aflați în jurul tău. 

Pentru aceste motive ne dorim să facem o mică introducere în lumea creării filmului de animație în special și a cinematografiei în general. De aceea ne-am provocat să aducem în ochii, urechile, mințile și sufletele liceenilor – pentru această ediție – câte ceva despre această formă de artă pluridisciplinară, prin intermediul unor Ateliere de prezentare și informare.

Atelierele, ambițioase, puse la cale de noi vor fi câte 3 în fiecare reşedinţa de judeţ și 9 în Bucureşti, vor avea în medie câte 24 de participanţi și o durată de 90 de minute. Se vor desfăşura în date diferite, dar vor avea acelaşi specific.

Activitatea va avea ca scop facilitarea înţelegerii de către componenţii mediului educaţional a importanţei unui dialog interdisciplinar şi familiarizarea tinerilor cu lumea cinematografiei şi a filmului de animaţie. 

Pentru această activitate ABI Fundaţie va iniţia un nou parteneriat cu Inspectoratul Şcolar General alături de care a dezvoltat şi alte proiecte educaţional – culturale. În prima etapă vor fi făcute o documentare și o consultare cu specialiști din domeniul filmului de animație, pentru a putea concretiza elementele componente ale fiecărei arii de cunoaștere. 

Atelierele sunt destinate unui public mai tânăr, ce trebuie să se familiarizeze la un nivel de suprafață cu procesele și pașii ce intră în realizarea unui film de animație. Astfel, pentru ateliere se va redacta o structură de tipul programului de activități, activități ce vor fi derulate împreună cu coordonatorii locali.

În permanență vom urmări să fie implicați practic participanții într-un mod cât mai prietenos, încercând să se reducă nevoile de cunoștințe tehnice la un minim. Activitățile vor fi orientate spre principiile de bază ale animației și vor fi mai mult activități de grup, astfel încât să fie asigurat un grad mare de antrenare în activitate și inter-relaționare.3