Astfel, în lunile septembrie – octombrie vor avea loc o serie de întâlniri și ateliere pentru liceeni cu scopul de a familiariza tinerii cu lumea spectaculoasă și profesioniștii filmului de animaţie, dincolo de ecran.
Vor fi dezvăluite detalii din culisele creării filmului de animație în special și a cinematografiei în general. Se va urmări ca participanții să fie implicați practic, într-un mod cât mai prietenos, încercând să se reducă nevoile de cunoștințe tehnice la un minim. Activitățile vor fi orientate spre principiile de bază ale animației și vor fi mai mult activități de grup, astfel încât să fie asigurat un grad mare de antrenare în activitate și relaționare.
”Am gândit aceste ateliere pentru că filmul de animație este puțin prezentat la adevărata sa valoare și mai ales la adevăratul său potențial educațional. De aceea, vom crea cadrul necesar pentru descoperirea unor noi talente, pentru a arăta liceenilor că se pot îndrepta și către o astfel de carieră sau cel puțin să cunoască modul în care sunt create filme de animație, îndrăgite la orice vârstă. Talentul trebuie descoperit și stimulat, iar atelierele propuse de noi pot reprezenta, în acest context, un prim pas”, a menționat Valentin Urziceanu, Președinte ABI Fundație, organizatorul festivalului ABIFF 2021.
Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF, organizat de ABI Fundație, se află în plină desfășurare în București și alte peste 30 orașe din țară, la: Cinema City (Arad, Bacău, Brăila, Baia Mare, Buzău, AFI Cotroceni București, City Park Constanța, Iulius Mall Cluj-Napoca, Deva, Galați, Iulius Mall Iași, Vivo Mall Pitești, Ploiești Shopping City, Piatra Neamț, Rm. Vâlcea, Suceava, Sun Plaza București, Târgu Mureș, Tg. Jiu, Drobeta Turnu Severin, Shopping City Timișoara), Happy Cinema (București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Sinaia, Pitești), Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, cinematografele din Reșita, Caransebes, Petroșani, Brașov, Satu Mare și Borșa.
Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este de 943.800 lei (195.492,77 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 849.420 lei (175.943,49 euro). Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni.
ABI Fundaţie este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Înca din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.
Partenerii media ai ABIFF 2021 sunt Agerpres.ro, newsweek.ro, Magic FM, Radio Romania Cultural Viva FM, Radio HIT și AaRC.
***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.