ABIFF

Interviurile ABIFF – Dana Duma

Dana Duma, renumita profesoară de istorie a cinematografului la UNATC – Facultatea de Film și un reputat critic de film, redactor-șef al principalei reviste de specialitate “FILM”, vine la interviurile ABIFF pentru a ne împărtăși despre legătura specială pe care o are cu arta cinematografică și mai ales cu animația.

În acest sens, în 2020 a publicat volumul “Istoria filmului românesc de animație 1920-2020”, care reprezintă primul demers de acest fel întreprins în cultura română în relație cu o parte importantă a unei cinematografii, filmul de animație.

În acest volum special, Dana Duma pune accentul pe notorietatea câștigată de filmul românesc la nivel mondial prin unul dintre marii creatori de animație, Ion Popescu Gopo, primul român câştigător al unui premiu Palme d’Or.

În plus, Dana Duma readuce în memorie nume uitate ale animației românești, o dimensiune experimentală mai pronunțată pe care o relevă filmul de animație, incorporarea unor universuri poetice sau a unor materiale neobișnuite, precum plastilina sau sticla, dar și contribuția pe care o are cromatica, filtrată uneori de ecleraj, sau grafica, „desenul” care precizează și mai clar înrudirea animației cu artele plastice.

Evenimentul este organizat de Fundația ABI-Fundație în cadrul proiectului „Festivalul Internațional de Film de Animație București – ABIFF“, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului“ (sesiunea 1).