ABIFF

ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival se implică și în educația tinerilor pasionați de animație

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF 2021 lansează programe educative de animație pentru elevi și drepturi de autor pentru studenți.

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF 2021 continuă, pe lângă difuzarea filmelor de animație în mai multe orașe din țară, cu organizarea unor evenimente educative, adresate elevilor de liceu și studenților. 

Astfel, în lunile septembrie – octombrie vor avea loc o serie de întâlniri și ateliere pentru liceeni cu scopul de a familiariza tinerii cu lumea spectaculoasă și profesioniștii filmului de animaţie, dincolo de ecran. Vor fi dezvăluite detalii din culisele creării filmului de animație în special și a cinematografiei în general. Se va urmări ca participanții să fie implicați, într-un mod cât mai prietenos.

 ”Am gândit aceste ateliere pentru că filmul de animație este puțin prezentat la adevărata sa valoare și mai ales la adevăratul său potențial educațional. De aceea, vom crea cadrul necesar pentru descoperirea unor noi talente, pentru a arăta liceenilor că se pot îndrepta și către o astfel de carieră sau cel puțin să cunoască modul în care sunt create filmele de animație, îndrăgite la orice vârstă. Talentul trebuie descoperit și stimulat, iar atelierele propuse de noi pot reprezenta, în acest context, un prim pas”, a menționat Valentin Urziceanu, Președinte ABI Fundație, organizatorul Festivalului ABIFF 2021.

Atelierele se vor desfășura atât online cât și fizic în 19 orașe din întreaga țară: București, Baia Mare, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Suceava, Piatra Neamț, Brăila, Constanța, Galați, Pitești, Ploiești, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Deva, Arad, Timișoara. Participarea elevilor este gratuită, prin intermediul școlilor partenere și al coordonatorilor locali. Solicitări de înscrieri se pot face până la data de 15 septembrie și la adresa contact@abiff.ro, în limita locurilor disponibile. Școlile care doresc să se implice în organizarea acestor ateliere sunt rugate să trimită o solicitare la aceeași adresă de email.

 

De asemenea, în perioada 17-18 septembrie, va avea loc la Institutul Goethe în București cel de-al treilea Masterclass organizat în cadrul ABIFF 2021, care va fi susținut de Irina Lucan Arjoca (director Oficiul Român pentru Drepturile de Autor 2012- 2020) și Laurențiu Oprea (în prezent Șef Serviciu Drepturi de Autor, Societatea Română de Televiziune). 

Masterclass-ul se adresează studenților la facultăți de artă, pe o temă extrem de necesară – tema dreptului de autor. Cât de important este să-ți cunoști drepturile și obligațiile? Cine deține drepturi de autor și cum ajută aceste drepturi creatorii, consumatorii, societatea, economia și cultura ca întreg? Ce presupune încălcarea dreptului de autor? Masterclass-ul își propune să răspundă acestor întrebări fundamentale și nu numai și va fi constituit din teorie și discuții pe cazuri concrete, într-un program interactiv, derulat în cele două zile de curs, în intervalul 10:00 – 18:00.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile (12 participanți). Mai multe detalii și înscrieri la contact@abiff.ro, până luni, 13 septembrie 2021, în baza CV-urilor.

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF, organizat de ABI Fundație, se află în plină desfășurare în peste 45 de spații din întreaga țară. 

ABI Fundaţie este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Încă din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.

Partenerii media ai ABIFF 2021 sunt Agerpres.ro, newsweek.ro, Magic FM, Radio Romania Cultural Viva FM, Radio HIT și AaRC.

 ***

Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Bugetul total al proiectului este de 943.800 lei (195.492,77 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 849.420 lei (175.943,49 euro).  Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.