ABIFF

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF 2021 își desemnează câștigătorii, sâmbătă, 25 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF 2021, organizat de ABI Fundație, invită publicul cinefil, sâmbătă, 25 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, la Gala ABIFF 2021.

Festivalul Internațional de Film de Animație  – ABIFF 2021 a demarat în weekendul 9-11 iulie, în 30 orașe din țară și a continuat pe toată durata verii, în peste 45 de cinematografe și spații de proiecție, în parteneriat cu centre culturale, biblioteci și licee, prezentând publicului tânăr și cinefil sute de producții recente din diferite colțuri ale lumii.

Sâmbătă, 25 septembrie, vor fi onorate producțiile autohtone și autorii acestora, prin prezentarea pe parcursul întregii zile de filme de animație de scurtmetraj românești, valoroase, realizate de la începuturile animației și până în prezent. Seara se va încheia cu decernarea Premiilor ABIFF 2021.

Vor fi premiați câștigătorii a patru concursuri de desen și două de muzică, ale căror creații au stat la baza realizării filmului de scurtmetraj ”ABIFF”- film, ce va difuzat în premieră, în cadrul Galei.

Se va acorda premiul Dacin Sara pentru întreaga activitate în animația românească. Alte două premii vor fi acordate de Institutul Cultural Român pentru cel mai bun scenariu românesc și cel mai bun film românesc.

Vor fi acordate Premiul pentru cel mai bun Scenariu, Premiul pentru Debut, Premiul secțiunii Tineri profesoniști și Premiul secțiunii Tematice, fiecare în valoare a 1 000 de euro, precum și marele premiu – Trofeul ABIFF 2021 în valoare de 3 000 de euro.

Festivalul ABIFF 2021 este organizat cu sprijinul: Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Institutul Goethe, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, Mercenar, UPFAR ARGOA

Partenerii media sunt: Agerpres.ro, Newsweek.ro, Magic FM, Radio Romania Cultural, Viva FM, Radio HIT și AaRC.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦

𝟏𝟓:𝟎𝟎 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐏𝐚̆𝐮𝐧 (87 min)

Intrarea este liberă.

Scurtă istorie, regie Ion-Popescu Gopo, 8 min
Mihaela are noi prieteni, regie Nell Cobar, 7 min
Bradul de Crăciun, regie Dan Chisovsky, 7 min
Puiul, regie Laurențiu Sârbu, 10 min
Confuzii – noile aventuri ale muschetarilor, regie Victor Antonescu, 7 min
Carnavalul, regie Ion Truică, 10 min
Pălăria năzdrăvană, regia Ana Maria Buzea, 7 min
După douăsprezece rotații, regie Călin Cazan, 9 min
Daruri, regie Luminița Cazacu, 7 min
Bolovanul, regie Constantin Păun, 6 min
Olandezul zburător, regie Călin Cazan, 9 min

𝟏𝟔:𝟑𝟎 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐎𝐟 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐛𝐲 𝐔𝐍𝐀𝐓𝐂

𝐅𝐢𝐥𝐦𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐭̦𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 (42 min)

Intrarea este liberă.

9 balloons, regia: Teodora Cătănea, Rebeca Dăduianu, Teodora Gavriluț, Dorel Mărgărit, Ștefania Mihai, Alexandra Jucan, Alexandra Ionescu, Bianca Oana, Adrian Ștefănescu, 6 min
Cartierul, regia Călin Gherghevici, 3 min
Despre ce naiba scriu?, regia: Matei Monoranu, 4 min
Exquisite Corpse, regia: Radu C. Pop, 1 min
Firul roșu, regia: Alexandru Fuscaș, 5 min
Mistretul cu colți de argint, regie: Maria C. G. Lascu, 4 min
Monstrul, regie: Laura Pop, 4 min
Nu mor caii când vor cainii, regie: Cristian Radu, 2 min
Oaspeții, regie: Răzvan Aprozeanu, 5 min
Skateboarding is not a crime, regie: Cristian Radu, 3 min
Izolare omnibus, regie: Adrian Enescu, Alexandra Creța, Gheorghe Alina, Popescu Ioana, Răzvan Sersescu, Socor Ruxandra, 5 min

𝟏𝟕:𝟑𝟎 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢

𝐎 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐦𝐞𝐭𝐫𝐚𝐣𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐦𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞 (112 min)

Intrarea este liberă.

Alien Robot Menace, regie: Sorin Pintilie, 1 min
Love Me, Fear Me, regie: Veronica Solomon, 6 min
Cleaning Day, regie: Veronica Solomon, 2 min
Omulan, regie: Matei Branea, 15 min
Opinci, regie: Anton și Damian Groves, 18 min
Paper Bag, regie Roxana Bențu, 10 min
Poveste de adormit copii, regie: Kassay Reka, 2 min
Purebred, regie: Nadia Barbu, 4 min
Splendida moarte accident, regie: Sergiu Negulici, 15 min
Dji Death Sails, regie: Dmitri Voloșin, 5 min
The Scream, regie: Sebastian Cosor, 3 min
Voyage, regie: Marian Poiana, 8 min
Cutia albă, regia Mihai Păcurar, 18 min
Miriam, regie Radu Nicolae, 5 min

𝟏𝟗:𝟑𝟎 𝐃𝐞𝐜𝐞𝐫𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐀𝐁𝐈𝐅𝐅 𝟐𝟎𝟐𝟏 – 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐡𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐢𝐥𝐦 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥

Programul Galei Festivalului Internațional de Film de Animație – ABIFF 2021  poate fi  consultat și pe website-ul festivalului: www.abiff.ro

***

ABI Fundaţie este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Înca din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.

Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Bugetul total al proiectului este de 943.800 lei (195.492,77 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 849.420 lei (175.943,49 euro).  Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.